zuza's pretty and delish stuff

Cum am facut Sächsischer Weihnachtsstollen

Posted on: 19/12/2010

Stollen-ul este o specialitate nemteasca/austriaca de Craciun, un fel de cozonac mai dens si mai necrescut, plin de fructe confiate, nuci de tot felul si alte bunataturi.

Cum facutul cozonacilor mi-a dat intotdeauna fiori pe spinare, in ideea ca panica cea mare legata de ei (din punctul meu de vedere) este ca trebuie sa iasa fluffy si crescuti – altfel nu sunt buni! – si pentru ca imi doream totusi sa coacem ceva dulce si bun pentru Craciun, ca sa avem de sarbatori ceva facut de noi si de casa – am decis cu mtx sa facem Stollen, avand in vedere ca amandurora ne-a placut acolo unde i-am cunoscut, adica in Germania si respectiv Austria.

Asa ca am scos din biblioteca mareata cartea de bucate “Die echte deutsche Küche” (adica “Bucataria autentica germana”),  pe care i-o luasem lui tata acum cativa ani cand am fost prima oara la Koblenz (minunata carte, milioane de calorii, porci, grasimi, faini si etc. ne-ok in ea ;)), si am purces la treaba [mtx’s professional lighting and camera included, nu vreau sa zic ce haos era in bucatarie :P]

Trebuie urmatoarele ingrediente pentru 4 Stolleni:

– 750 de grame de stafide

– 1/2 de cana de rom

– 1,8 kg faina + faina de lucru

– 140 de grame de drojdie (noi am folosit Pakmaya)

– cca. 1/2 de litru de lapte

– 500 de grame de migdale

– 350 de grame de zahar

– 600 de grame de coaja de lamaie/portocala confiata (se cheama Zitronat sau Orangeat si se gaseste la Real, la raionul cu pudding-uri, frisca la plic, etc.)

– 18 grame de sare

– 875 de grame de unt (in reteta spune 875 de grame de grasime: 2/3 unt, 1/3 untura – but I really didn’t want to go there ;))

Pentru acoperit Stollenii:

– 150 de grame de unt

– zahar pudra vanilat

Trebuie spus de la inceput ca Stollenii trebuie facuti cu cateva saptamani inaintea Craciunului sau a datei cand vreti sa-i mancati, deoarece dupa coacere si racire se impacheteaza si se pun la.. uhm.. stat, ca sa se faca mai buni. Nu stiu de ce, nu stiu cum, dar cica cu cat ii lasi mai mult, cu atat mai bine.

Si acum reteta propriu-zisa:

1. Cu o zi inainte de a prepara Stollenii, se vor spala in sita stafidele si se vor lasa peste noapte intr-un recipient, turnand peste ele jumatatea de cana de rom. The yummyness, ce gust au stafidele alea doua zi 🙂

2. In ziua prepararii, primul pas este sa cerneti cam un sfert din faina intr-un recipient mare, formand in mijloc un loc in care sa asezati drojdia facuta bucatele mici.

Turnati peste drojdie lapte caldut si o lingurita de zahar, apoi framantati pana cand ingredientele amestecate prind consistenta unui aluat. Acoperiti apoi recipientul cu aluatul cu o carpa si lasati-l sa stea 20 de minute intr-un spatiu in care sa nu fie curent.

3. Taiati migdalele in bucatele mici. This will take a while, asa ca e mai bine sa faceti chestia asta cu o zi inainte, atunci cand pregatiti si stafidele. Nu trebuie sa uitati sa scoateti din timp untul din frigider, ca sa fie moale atunci cand il inglobati in aluat.

Acum adaugati la aluatul de la pasul 2 bucatelele de lamaie/portocala confiata,

migdalele taiate,

stafidele care au stat in rom,

restul fainii si laptelui, sarea si cu untul moale.

Aici a trebuit sa intervina mtx, era o cantitate foarte mare de ingrediente (noi am facut 6 Stolleni) si eu nu reuseam de nicio culoare sa framant aluatul. Hardcore workout, I tell you! ;))

La finalul chinuielii a rezultat monstrul asta plin de minunatii, care promitea deja ca o sa iasa ceva foarte bun ;))

Aluatul rezultat se lasa la stat/crescut timp de o ora (acoperit cu o carpa), la o temperatura de circa 20 de grade C si nu prea aproape de cuptorul pornit.

4. Dupa o ora, monstrul

se imparte in patru bucati (cate una pentru fiecare Stollen), fiecare dintre ele se mai framanta separat si se reaseaza in cratita mare, se acopera cu carpa si se lasa la stat inca o ora.

5. In urmatorul pas, bucatile individuale de aluat se iau si se intind cu facaletul intr-un strat grosut, care se impatureste in trei, pe lungime, pentru a capata forma traditionala de Stollen.

Stollenii se pun apoi in tavi acoperite cu hartie de copt sau unse cu unt sau ulei (merge si in tavi de cozonac, nu stiu daca nu e mai bine chiar, pentru ca se latesc si risca sa se lipeasca intre ei)

Dupa punerea Stollenilor in tava, se ung cu apa calduta si se mai lasa un timp sa stea (10-20 de minute), pana cand capata o consistenta “lanoasa” (traducere exacta :)).

Se baga apoi in cuptorul preincalzit si se lasa la copt circa o ora pe treapta 3 a cuptorului. Eu am cuptor antic fara trepte si fara grade, asa ca au stat cam o ora la foc mediu spre mic, altfel risca sa se arda.

6. Stollenii se scot din cuptor dupa ce se face testul scobitorii (infigand scobitoarea in cozonac, ea iese uscata).

Rezulta ceva de genul asta:

7. Dupa ce s-au racit, Stollenii se ung cu untul topit si se presara cu zahar vanilat din belsug (dupa care se repeta si a doua oara aceeasi procedura). Se ambaleaza in folie de plastic, celofan, ce vreti voi – dar sa fie bine acoperiti din toate partile – si se lasa la stat timp de 2-3 saptamani.

Ta-daaaam: 😀

Leave a comment

Pretty and delish categories

Older pretty and delish stuff