zuza's pretty and delish stuff

Ce sa vizitezi in 3 zile la Roma

Posted on: 24/11/2010

Inspirata de faptul ca o sa plece niste prieteni in city break weekendul asta la Roma, m-am gandit sa share my wisdom & knowledge πŸ˜› si sa le fac un program de “descoperire” a orasului, pe care sa-l pun si pe blog. Realitatea e ca you probably can’t possibly have a bad time la Roma, gasesti lucruri bestiale si istorie la tot pasul, dar de ce sa nu profiti la maxim de timpul pe care il ai acolo si sa vezi cat mai mult posibil? πŸ™‚

Day 1:

Zona Romei Antice

– Incepand de pe Via Cavour, urcand pe niste scari la dreapta o sa ajungeti la biserica San Pietro in Vincoli – o biserica cunoscuta in primul rand pentru statuia lui Moise a lui Michelangelo si pentru pastrarea lanturilor Sfantului Petru in altar.

– Ajungeti apoi imediat la Colosseum si Arco di Costantino – nu va obositi sa intrati inauntru in Colosseum, coada e lunga, interiorul e absolut neinteresant. Nu merita nici timpul pierdut, nici banii de intrare. Daca vreti sa fiti informati referitor la ce “pierdeti”, here you go – poze din interior – ce vedeti acolo e suficient. Colosseum-ul a fost inaugurat in anul 80, Arco di Costantino a fost ridicat in 312. Pretty cool.

– Continuati cu Foro Romano – o zona intinsa in imediata apropiere a Colosseum-ului cu ruinele Romei imparatilor romani. Vorba lui Lonely Planet, it takes a bit of imagination sa iti dai seama ce a fost exact pe acolo, dar e interesant. Un audioguide would help, la fel o harta sau un ghid cu explicatii.

– Chiar langa se afla Piazza Venezia: aici o sa vedeti monumentul dedicat lui Vittorio Emanuele al IIlea – Il Vittoriano sau “The Typewriter” – eventual, daca nu e coada prea mare, puteti sa va urcati sus pentru panorama (n-am ajuns, dar am auzit ca s-ar vedea frumos). Tot in piata o sa vedeti Palazzo Venezia, construit in stil renascentist in secolul al 15lea, cel mai cunoscut pentru faptul ca Mussolini isi tinea de la balcon speech-urile πŸ™‚

– Langa Piazza Venezia o sa gasiti Columna lui Traian, pretty familiar stuff ;))

– Optional, s-ar mai putea merge si la biserica Santa Maria Maggiore, una dintre cele patru biserici patriarhale ale Romei, tot in zona Monti. Zic optional, pentru ca desi e una dintre bisericile semnificative ale Romei, si am vizitat-o de ambele dati cand am fost acolo, niciodata nu am ramas cu ceva special in minte legat de ea. Dar recunosc ca e foarte frumoasa.

Day 2:

Vatican (prima jumatate a zilei) & Centrul vechi (a doua jumatate a zilei)

– Daca e duminica, mergeti la 12 in Piazza San Pietro. E momentul binecuvantarii saptamanale a Papei, se aduna lumea in piata si e foarte fun si interesant, positive vibe, dragut. Ar fi poate bine de vizitat bazilica inainte, ca sa va ramana mai mult din zi dupa. Basilica din San Pietro, in interiorul Vaticanului, este cu adevarat extraordinara din toate punctele de vedere. Alocati vreo ora pentru vizitarea interiorului. Nu uitati de Pieta-ul lui Michelangelo. In rest, nu recomand urcarea in dom, se sta la cozi, e aglomerat, se urca destul de greu (chiar daca partial cu liftul – dar mai raman 320 de trepte foarte inguste), iar sus, unde ar trebui sa fii mesmerized de priveliste, esti de fapt mesmerized de cat de aglomerat e si cat de incomod trebuie sa stai ca sa poti face o poza. Mai interesant este subsolul, unde sunt multe morminte ale papilor, inclusiv mormantul Sfantului Petru si al Papei Ioan Paul al II-lea. Intrarea in bazilica e libera, jos la morminte de asemenea, sus in dom 7 Euro.

– Muzeele Vaticanului, desi extraordinar de interesante, nu se pliaza deloc pe ideea de city break. Pentru ele trebuie sa dedicati o zi intreaga, si dupa o sa fiti fleasca de oboseala ;)) Foarte foarte foarte foarte foarte important, daca vreti sa mergeti totusi la Vatican si nu vreti sa pierdeti 2 ore la coada la intrare, luati-va in avans biletul de pe net de aici.

– Continuati cu Via della Conciliazione (din Piazza San Pietro drept in fata) si ajungeti imediat la castelul San Angelo si la Tibru. Tibrul nu este prea fermecator, dar macar sa stiti cum arata πŸ™‚ San Angelo e destul de neimpresionant inauntru, merita insa tare sa platiti cei 5 euro la intrare pentru privelistea de sus, de pe terasa. Incomparabil mai buna decat de sus de pe San Pietro!

– A doua jumatate a zilei dedicati-o centrului Romei: incepeti cu Spanish Steps in Piazza di Spagna. De acolo mergeti pe jos pana la Fontana di Trevi and take your time daca nu sunteti sufocati de ceilalti turisti. Chiar e deosebita si frumoasa, o fantana baroca ce creste destul de organic din spatele unei cladiri, in care arunca toata lumea bani. The perfect combo πŸ˜›

– Luand-o in continuare pe stradute veti ajunge la Pantheon, one of my personal favourites. E un templu vechi de 2000 de ani cu o arhitectura geniala (transformat intre timp in biserica crestina), care se afla intr-o piateta foarte foarte draguta si “romana”. Imediat in spatele Pantheonului este Elefantino, statuia cu elefantul care cara pe spate un obelisc, si biserica Santa Maria Sopra Minerva, singura biserica gotica in Roma. E extrem de frumoasa si gazduieste, printre altele, o statuie a lui Isus de Michelangelo.

– De la Pantheon mergeti in Piazza Navona, una dintre cele mai populare destinatii turistice din Roma. Aici se afla in mijloc Fontana dei Quattro Fiumi a lui Bernini (Bernini rules, btw).

 

Day 3

Ori vizitati ce v-a ramas de vazut din primele 2 zile (it’s plenty), ori trageti o fuga pana in Trastevere, un cartier cu foarte mult sarm, de cealalta parte a Tibrului fata de centru. Multe stradute pitoresti, restaurante dragute, atmosfera misto.

 

Tips & tricks:

– Niciodata, but I mean NICIODATA nu va asezati la cafea/suc/mancare in piatetele cu obiective turistice, langa ele etc. Cautati localuri pe stradute laturalnice, mai retrase, mai autentice si mai pline de localnici. Ca o regula, cu cat e locul mai plin de turisti, cu atat e mancarea mai proasta, serviciile mai tzepare, preturile mai mari.

– Mare grija la felul in care se circula la Roma. Traversati cu atentie, you know, all the things your mother warned you about as a child, italienii conduc ca dementii.

– Mare grija la pickpockets. Eu nu am avut “placerea” sa-i cunosc, dar am auzit ca ar fi multi si indemanatici.

– Transportul in comun e acceptabil la Roma: 2 linii de metrou si multe autobuze. Cumparati din statiile de metrou de la automat carduri pe mai multe zile, sunt valabile din cate imi amintesc pentru metrou + autobuz (mai intrebati) si sunt mai ieftine decat calatorii individuale.

– In general, savurati orasul, mai faceti in asa fel sa va si pierdeti pe stradute – mai ales in centrul vechi – si mai presus de orice, enjoy the eternal city πŸ˜€

 

PS: despre restaurante si mancarea la Roma gasiti mai multe aici.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Pretty and delish categories

Older pretty and delish stuff

Advertisements
%d bloggers like this: